«وب مارکتینگ به جای اینکه وقفهای یک طرفه در ارتباط ایجاد کند، محتوای مفید را درست زمانی که مخاطب به آن نیاز دارد ارائه میدهد.»
دیوید میرمان اسکات
مارکتینگ به طور کلی به معنی شناخت نیاز مخاطب و پاسخ به آن است. در حال حاضر 4.66 میلیارد کاربر اینترنت در سراسر جهان فعال هستند. با رشد کاربران اینترنت و انتقال مخاطبان به فضای مجازی، کسبوکارها و تبلیغاتشان نیز بیشتر از پیش به فضای وب منتقل شدهاند؛ بنابراین منطقی است که دیجیتال مارکتینگ فراگیرتر شده و با سرعت چشمگیری رو به رشد باشد. مشتریها و خریداران امروز کسانی هستند که قبل از اقدام به خرید، محصول موردنظرشان را سرچ میکنند و همه ابعاد آن را با چند کلیک ساده میسنجند. همین جند کلیک ساده میتواند راهنمای تبلیغات برای سوق دادن مخاطب به سمت برند یا خدمات موردنظرش باشد. در ادامه دیجیتال مارکتینگ را تعریف میکنیم و به راهکارهای آن برای توسعه کسبوکارها میپردازیم.
دیجیتال مارکتینگ چیست؟
دیجیتال مارکتینگ تمام فعالیتهای تبلیغاتی که در فضای اینترنت تعریف میشوند را دربرمیگیرد. کسبوکارها از امکاناتی همچون موتور سرچ، شبکههای اجتماعی، ای میل و فضای وب برای ارتباط با مخاطب استفاده میکنند. درست است که دیجیتال مارکتینگ تاثیرگذاری بیشتری نسبت به شیوههای سنتی تبلیغات دارد، اما چالشهای آن هم بسیار است. در واقع برای استفاده بهینه از فضای اینترنت برای تبلیغات، برندها و آژانسها باید هزاران کانال ارتباطی را کندوکاو کنند تا مسیرهایی که بیشترین تاثیر را بر جذب مخاطب دارند پیدا کرده و بر اساس آنها استراتژیهای نویی تعریف کنند. بنابراین برعکس شیوههای سنتی تبلیغات که ارتباطی یک طرفه شکل میدهند، دیجیتال مارکتینگ در تعامل با مخاطب قرار دارد و با توجه به نظر و پیشنهاد گروهی از مخاطبان مسیر آیندهاش را مشخص میکند.
ما زمان زیادی از روز را روبهروی صفحه نمایشهای کوچک و بزرگ میگذرانیم. صاحبان برندها و تبلیغات با نشانه رفتن این صفحهها میتوانند اطمینان داشته باشند که جایی با تبلیغاتشان مواجه خواهیم شد. جالب این است که فضای دیجیتال امکان شخصیسازی تبلیغات را هم فراهم میکند. یعنی ما نه تنها به صورت رندم تبلیغی را میبینیم بلکه با تبلیغ کالا یا خدمات موردنیازمان رو به رو میشویم. حتما بارها برایتان پیش آمده که به دنبال محصول بهخصوصی باشید و ناگهان تبلیغات آن روی صفحه لبتاب یا موبایلتان و بین هزاران دیتای دیگر ظاهر شود. اگر مارکتینگ تلاش برای شناخت نیاز مخاطب و پاسخ به آن باشد، دیجیتال مارکتینگ با جمعآوری دقیق داده بهشت کسبوکارها و آژانسهای تبلیغاتی است.
دیجیتال مارکتینگ چه امکانات نویی برای تبلیغات دارد؟
دیجیتال مارکتینگ امکانات بیشتری نسبت به شیوههای سنتی تبلیغات برای بیزینسها فراهم میکند و پلهای ارتباطی متعددی بین طراحان صاحبان برندها و مخاطبان میسازد. امکاناتی همچون دادههای دقیق و روزانه، رصد مخاطب، ایجاد فضای مستقل تبلیغات و صرفهجویی در هزینهها از جمله مزایای دیجیتال مارکتینگ نسبت به تبلیغات سنتی هستند.
اندازهگیری داده
دیجیتال مارکتینگ شیوه تبلیغات قابل اندازهگیری است که که میتواند تصویر منسجمی از واکنش کاربران مثل کلیکها، ویو، شیر و لایک در اختیار برندها قرار دهد. تحلیل و بررسی داده به شکل روزانه، فرصتی را برای صاحبان مشاغل و آژانسهای تبیلغاتی ایجاد میکند تا به صورت متداوم واکنشهای مخاطبان را زیر نظر داشته باشند و استراتژیهای تبلیغاتی متناسب با این واکنشها طراحی کنند. این امکان اجازه آزمون و خطا و سنجش کارآمدی شیوههای نوآورانه را هم به وجود میآورد. امکان سنجش دقیق واکنش مخاطبان یکی از مهمترین ویژگیهای دیجیتال مارکتینگ است.
هدفگیری دقیق مخاطب
دیجیتال مارکتینگ میتواند به صورت دقیق گروه مخاطب خاصی با ویژگیهای مشخصی از جمله سن، جنسیت، شغل و علاقهمندیها را شناسایی کرده و هدف قرار دهد. برای مثال میتوانید از امکانات تارگتینگ در شبکههای اجتماعی همچون توئیتر و اینستاگرام استفاده کنید تا تبلیغتان را به گروه خاصی از مخاطبان که پیشتر شناسایی کردهاید نشان دهید. درضمن میتوانید با استفاده از امکانات سئو یا بهینهسازی سایت، تبلیغتان را به مخاطبی که بیشترین سرچ را در مورد محصول یا خدمات شما کرده است نشان دهید.
فضای آزاد برای تبلیغات آزاد
در حالیکه تلویزیون و فضاهای شهری روند سلسه مراتبی برای تبلیغات تعریف میکنند و بستر مناسبی برای تبلیغات برندهای شناختهشده محسوب میشوند، فضای دیجیتال امکان بیشتری در اختیار کسبوکارهای جوان قرار میدهد و مسیرهایی با محدودیت کمتر پیش رویشان میگذارد. بنابراین رقابت به معنی کلاسیکش در فضای دیجیتال کمرنگتر میشود و جایش را به رقابتی عادلانهتر میدهد که در آن بیزینسهای کمتر شناختهشده میتوانند با طراحی کمپینهای خلاقانه و استفاده از شیوههای به روز و نوآورانه در محتوای متنی و تصویری، نه تنها پابهپای برندهای بزرگ تبلیغاتشان را ارائه دهند، بلکه از آنها جلو بزنند. اینفلوئنسرها که به عنوان واسطه بین مخاطب و برندهای دیگر عمل میکنند، با بهرهگیری از محبوبیتشان در رشد کسبوکارها نقش مهمی دارند.
صرفهجویی در هزینهها
تحلیل دادهها به شکل روزانه باعث میشود با گذشت زمان کمی از شروع کمپین یا انتشار تبلیغات متوجه میزان تاثیرگذاری و جذابیت آن بشویم و در صورت ناکارآمد بودن آن استراتژی را تغییر دهیم و از هزینههای اضافی جلوگیری کنیم. درضمن با شناسایی راههای ارتباطی موثر میتوان از افتادن در مسیرهای ضعیفتر و کم مخاطبتر جلوگیری کرد. دیجیتال مارکتینگ با هزینه کم امکان دسترسی به کانالهای ارتباطی بیشتری را برای کسبوکارها فراهم میکند.
دیجیتال مارکتینگ چه راههایی برای توسعه تبلیغات ارائه میدهد؟
یا بهینهسازی سایتSEO
سئو به روند تقویت وب سایت برای نشان داده شدن آن در سرچ گفته میشود. روشهایی مثل به کار بردن و تکرار کلمات کلیدی باعث میشود با سرچ آن کلمات یا عبارتها، صفحه وب سایت شما به عنوان مرجع آنها معرفی شود و در نتیجه ترافیک وب سایت بالا میرود. سئو در بلاگ یا اینفوگرافی کاربرد زیادی دارد.
کانتنت مارکتینگ
تولید محتوا نقش پررنگی در برجسته شدن برندها در دیجیتال مارکتینگ ایفا میکند. همانطور که جو بوسکال مدیر تبلیغات مونداگ میگوید «کانتنت مارکتینگ یک تعهد است، نه یک کمپین.» تولید محتوای بلاگ با رعایت اصول سئو به بالا رفتن ترافیک سایت و بازدیدهای صفحه منهتی میشود. انتشار مطالب متنوع در بلاگ، استفاده از تصاویر و اینفوگرافی و معرفی کتاب و فیلم یا متن مربوط به حوزه فعالیتتان بازدیدهای صفحهتان را افزایش میدهد و به تدریج تصویر منسجمی از برندتان برای مخاطب فضای دیجیتال میسازد.
روابط عمومی آنلاین
روابط عمومی آنلاین یکی از ابزارهای دیجیتال مارکتینگ است که عموما برای وب سایتها و بلاگها تعریف میشود. انتشار مقالهها و متنهایی که جنبههای مختلف برندها را معرفی و بررسی میکنند یکی از شیوههای کلاسیک تبلیغات است که با گسترش اینترنت به فضای آنلاین منتقل شده اما روابط عمومی آنلاین راههای خلاقانهتری برای ایجاد ارتباط با مخاطب در اختیار دارد. برای مثال یک کمپین میتواند با انتشار متنهای تحلیلی درباره نحوه شکلگیری و استقبال از آن کمپین خودش را به جایگاه مخاطب نزدیکتر کند و نشان دهد که گوش شنوایی برای شنیدن نقدها و نظرات دارد. ارتباط با مخاطبان در وب سایت و شبکههای اجتماعی، از مسئولیتهای روابط عمومی است. پاسخ به سوال مشتریان و شنیدن پیشنهادات و نقدهایشان در شبکههای اجتماعی که امکان تعامل بیشتر و سریعتر را بین کاربران فراهم میکند از مزیتهای جدید دیجیتال مارکتینگ هستند که سنجش واکنش مخاطبان و عکسالعمل به آن را آسانتر میکنند.
شبکههای اجتماعی
شبکههای اجتماعی همچون اینستاگرام، توئیتر، فیس بوک و لینکدین از پربازدیدترین شبکههای اینترنتی هستند که به دلیل تنوع محتوا و سرعت انتقال اطلاعات موردتوجه کاربران زیادی قرار دارند. پویایی این شبکهها و مسیرهای سادهای که برای دسترسی به اطلاعات و کاربرهاس تعریف میکنند امکانات مناسبی برای برندها وآژانسهای تبلیغاتی فراهم کرده تا مدام خودشان را برای مخاطب تعریف و بازتعریف کنند و تصویر پویایی از برندشان ارائه دهند. درضمن شبکههای اجتماعی به رشد کسبوکارهای نوپا و مستقل کمک میکنند و رقابت نزدیکتری بین برندها به وجود میآورند.
تولید محتوای تصویری و متنی خلاق در شبکههای اجتماعی به دیده شدن برند کمک میکند. باید توجه داشته باشیم که شناخت ویژگیهای هر کدام این شبکهها برای تولید محتوای متناسب با فضای آن شبکه و مخاطبش قدم اول برای طراحی استراتژی تبلیغاتی موفق در شبکههای اجتماعی است.
اینفلوئنسر مارکتینگ
اینفلوئنسر مارکتینگ شکلی از تبلیغات در شبکههای اجتماعی است که به واسطه افرادی با تعداد زیادی فالوئر و متمرکز در زمینههای متفاوت انجام میشود. اینفلوئنسرها با طراحی پرسونایی مشخص، تصویر جذابی از تجربیات شخصیشان ترسیم کرده و با به اشتراک گذاشتن این تجربیات در شبکههای اجتماعی آنها را تبدیل به محصولات برند خودشان میکنند. تاثیرگذاری اینفلوئنسرها در حدی است که جریانهای اجتماعی، فرهنگی و سیاسی برای بیان ایدههایشان از نفوذ آنها بهره میبرند.
سرمایه اینفلوئنسرها اعتمادی است که بین آنها و فالوئرهایشان ساخته میشود. آنها به مخاطبانشان این اطمینان را میدهند که تجربیاتشان را با دست و دل بازی با آنها به اشتراک میگذارند و در مقابل مخاطبانشان تضمین میکنند که محتوای صفحه اینفلوئنسر موردعلاقهشان را دنبال کنند و آن را با اطرافیانشان به اشتراک بگذارند. در واقع اینفلوئنسرها پیامبران شبکههای اجتماعی هستند که پیمان وفاداری با فالوئرهایشان میبندند. بنابراین تبلیغات میتواند با خیال آسوده بر اینفلوئنسرها تیکه کند و با بهرهگیری از نفوذ آنها جایگاه ویژهای برای برندها و محصولاتشان بین مخاطبان شبکههای اجتماعی ترتیب دهد. برای آشنایی بیشتر با اینفلوئنسر مارکتینگ میتوانید به مقاله منتشر شده در همین بلاگ مراجعه کنید
همه چیز درباره مخاطب است
«محتوا یک پادشاه نیست؛ بلکه رئیسجمهوری است که با رای آنهایی که میخواهد برشان فرمانروایی کند انتخاب میشود.»
راحیل فاروق
مارکتینگ موفق به معنی ارتباط با مخاطب در مکان درست و زمان درست است. دیجیتال مارکتینگ فضایی را در اختیار برندها قرار داده تا مکان و زمان درست را شناسایی کنند و استراتژی تبلیغاتی خود را بر اساس آن بچینند. این فرصت فوقالعاده دنیای تبلیغات و برندینگ را به کل تغییر داده است. در حالیکه فاصله بین شیوههای سنتی تبلیغات و دیجیتال مارکتینگ روز به روز بیشتر میشود، برندهای زیادی سرمایه خود را به سمت فضای مجازی و بهخصوص شبکههای اجتماعی سرازیر میکنند زیرا در حالیکه تلویزیون و رادیو و روزنامههای کاغذی طرفداران را خود را از دست میدهند، به خیلی عظیم کاربران آنلاین افزوده میشود. بنابراین هر جا مخاطب برود تبلیغات هم به همان سمت هدایت میشود. شاید در آینده با کاهش مخاطبان دیجیتال مارکتینگ فضای جدیدی برای تبلیغات محیا شود. فضایی که امروز فقط در تخیل ما میتواند وجود داشته باشد.