برای معرفی برند نمیتوان به شبکههای اجتماعی قناعت کرد یا یک بار در سال محتوای وب سایت را به روز کردن کارکرد مفیدی ندارد، تولید محتوای انبوه از مطالب بدون استراتژی هم هدر داد زمان و منابع است. مخاطب برند کیست؟ کجا هستند؟ به چه محصول یا سرویسی نیاز دارند؟ با پاسخ به این سؤالات قدم اول را برای داشتن بازاریابی محتوا صحیح برداشته شدهاست.
بازاریابی محتوا چیست؟
بازاریابی محتوایی یک ضرورت حیاتی است. با توجه به اینکه بسیاری از مصرفکنندگان نسبت به تبلیغات سنتی بیاعتماد هستند و دیگر به شعار برندها اهمیت چندانی نمیدهند. به همین دلیل این جنس از تبلیغات دیگر کارکرد موفقی ندارند. بازاریابی محتوا به عنوان یک تاکتیک برای کسب وکارهای معاصر و امروزی شناخته میشود. به این دلیل که تلاش نمیکند به مخاطب القا کند که یک برند، بهترین و منحصر به فرد در حوزه فعالیت خود است، بلکه بازاریابی محتوا با تعریف کردن داستان برند برای مخاطب او را قدم به قدم به برند نزدیک میکند و حس اعتماد و همدلی را در او ایجاد میکند. مخاطب اگر با محتواهای تولید شده توسط برند ارتباط برقرار کند، آن را با دوستانش به اشتراک میگذارند و دوستان او نیز آن را در اختیار افراد بیشتری قرار میدهند، به این ترتیب برند موفق میشود شبکه مخاطبهای فعال و پیگیر خود را بسازد.
اما موفقیت در بازاریابی محتوا، به یک استراتژی محتوا وابسته است که شامل ارزش دادن به افراد میشود تا آنها برند شما را به عنوان یک راه حل قابل اعتماد برای برآورده کردن نیازها و خواستههایشان بشناسند.
استراتژی محتوا چیست؟
استراتژی محتوا مسیر رسیدن به اهداف تعیین شده را مشخص میکند. اینکه چه نوع محتوایی برای دستیابی به اهداف مناسبتر است و چگونه باید آن را تولید، توزیع و نتیجه را ارزیابی کرد. استراتژی محتوایی که به درستی تعریف شده باشد، بستر مناسبی را برای تصمیمگیریهای اساسی و تاثیرگذار فراهم میکند. بازاریابی محتوا یک سرمایهگذاری است و مانند تمام سرمایهگذاریها باید نتیجه مشخصی داشته باشد. اهداف روشن و شاخصهای مشخص، نشان دهد آیا برند به اهداف خود رسیده است یا خیر.
چرا به استراتژی محتوا نیاز داریم؟
با استفاده از استراتژی صحیح دیگر مطالب تصادفی تولید نمیکنید، چرا که هر مطلب باید در جهت نزدیک شدن به هدف باشد. بخشی از استراتژی محتوا این است که مخاطبان برند را شناسایی کند، نوشتن برای کسی که میشناسید، باعث میشود کلمات و پاراگرافهای شما زنده و پویا باشد. چون میدانید او کیست، چه میخواهد و دوست دارد چه چیزی بخواند.
استراتژی محتوا همچنین به تصمیمگیری در مورد قالب محتوا کمک میکند. انتخاب بین متن، اینفوگرافیک، پادکست، پیامهای رسانههای اجتماعی و…
استراتژی محتوا نگاهی عمیق به نیازها و اهداف برند دارد.
تفاوت بین بازاریابی محتوا و استراتژی محتوا
بازاریابی محتوا و استراتژی محتوا یکدیگر را کامل میکنند و برای پیشبرد کسب و کار به هر دو نیاز است.
بازاریابی محتوا روشی مناسب برای صحبت افراد در مورد محصولات، خدمات و برند است، همچنین راهی عالی برای درگیر کردن مشتریان محسوب میشود. اما استراتژی بازاریابی محتوا نقشه راه است که نه تنها میگوید به چه چیزی نیاز است، بلکه نحوه ایجاد، توزیع و در نهایت استفاده از محتوا را برای جذب، حفظ و تبدیل مخاطب به مشتری را مشخص میکند. به عنوان یک نقشه به آن فکر کنید، اگر بازاریابی محتوا سفر به سمت موفقیت برند باشد، استراتژی محتوا برنامهای است که آن را هدایت میکند.
تدوین استراتژی محتوا فرآیند برنامهریزی، تولید، انتشار و اندازهگیری محتوا برای دستیابی به اهداف تجاری و بازاریابی از پیش تعریف شده است. یک استراتژی محتوایی خوب نیاز به برنامهریزی مناسب و مدون دارد.
طبق اعلام موسسه بازاریابی محتوا، 80٪ از بازاریابان B2B میگویند که آنها یک استراتژی بازاریابی محتوا دارند، اما تنها یک سوم آن را مستند کردهاند. 42٪ از بازاریابان B2B معتقدند که در تلاشهای بازاریابی محتوایی خود موفق هستند.
چارچوب طراحی استراتژی محتوا
برای ایجاد استراتژی محتوا به یک چارچوب نیاز دارید. این شش مرحله برای تدوین یک استراتژی محتوای محکم ضروری است:

1.اهداف خود را مشخص کنید
استراتژی محتوا با تعریف کارهایی که میخواهید انجام دهید، شروع می شود. در نظر بگیرید اهداف بازاریابی و نیازهای کسب و کار شما چیست. تولید محتوا بدون هدف یک اشتباه پرهزینه و وقتگیر است. هدف داشتن باعث میشود تمرکز خود را حفظ کنید و از تولید و انتشار محتواهایی پراکنده که در راستای اهداف شما نیستند، پرهیز کنید.
اهدافی که با یک استراتژی محتوا میتوان به آنها رسید عبارت است از: آشنایی با برند، آگاهی از محصول یا سرویس، پشتیبانی از امور مشتریان، تغییر نحوه تفکر مخاطب درباره موضوعی خاص، تبدیل مخاطب به مشتری، جذب و حفظ کارمندان، ایجاد و حفظ مشتری وفادار و …
طبیعی است که اهداف با تغییر سازمان تغییر کنند. به عنوان مثال هنگامی که تازه فعالیت خود را شروع کردید، باید روی ایجاد آگاهی از برند متمرکز شوید. اما با استقرار و تثبیت جایگاه خود ممکن است توجه شما به سمت ایجاد اعتماد بیشتر و ROI بهتر جلب شود.
به طور دورهای اهداف استراتژی محتوا خود را مرور و آنها را با توجه به نیازهای برند به روز کنید.

2. گروه هدف مخاطبان خود را تعیین کنید
شناخت مخاطبان برای یک استراتژی محتوا موفق بسیار مهم است. گروه هدف مخاطبان خود را مشخص و سعی کنید آنها را بیشتر بشناسید. شما به عنوان یک برند باید بدانید که مخاطبتان چقدر از وقت خود را آنلاین میگذراند، برای داشتن چه محصول یا سرویسی هزینه میکند، چه علاقهمندیهایی دارد، چگونه سرگرم میشود و…
با شناخت مخاطب و نیازهایش برند میتواند محتوای خود را توسعه بدهد و روی محتوایی که برای آنها مفید، آموزشی، مرتبط و با ارزش است، متمرکز شود. با این روش نظر مخاطب جلب و در هر مرحله به سمت خرید و تبدیل به «مشتری» هدایت میشود.

3. دیده شدن در موتورهای جستجوگر را در نظر بگیرید
میخواهید کاربران شما را پیدا کنند، پس دست از پنهان شدن بردارید. بعد از شناسایی گروه مخاطب، کلمات کلیدی صنعت خود را مشخص کنید. کلماتی که مخاطبان با نوشتن آنها در Google و سایر موتورهای جستجو دنبال جزئیات و اطلاعات بیشتر میگردند. این کلمات تبدیل به ستون فقرات توسعه محتوای شما خواهند شد. همچنین میتوانید کلمات کلیدی ویژه خود را بسازید و درباره آن محتوا تولید کنید. هر دو روش باعث افزایش ترافیک و بازدید کننده و رتبه بندی سئو بالاتر برای وب سایت و برند شما میشود.
برای نظارت بر کلمات کلیدی هدف در صنعت خود از Google Analytics و Talkwalker Alerts استفاده کنید. اگر موضوعی پیدا کردید که مربوط به حوزه فعالیت شما است و از آن غافل بودید، درباره آن تولید محتوا انجام دهید.

4. رقیبهای خود را تحلیل کنید
هنگامی که مخاطبان و کلمات کلیدی را شناختید، رقبا و فعالیتشان را بررسی کنید. مطالبی که از سوی آنها در وبسایت یا سایر کانال ها منتشر شده را مطالعه کنید. با شناسایی نقاط ضعف و مواردی که رقیب به آنها توجه نمیکند، میتوانید با محوریت آنها محتوای مناسب تولید و منتشر کنید و برای بازار هدف خود محتوای ارزشمند ارائه دهید.

5– کانالهای انتشار را انتخاب کنید
اجازه ندهید که تعداد بیشمار روشهای توزیع و انتشار شما سردرگم کند یا تحت تاثیر رسانههای بزرگ و اسم و رسمدار قرار بگیرید.گاهی برند باید کانالهای کوچک اما صحیح و معتبری را برای توزیع محتوا انتخاب کند، چون روی توزیع در افراد مناسب تمرکز بیشتری دارند. البته این معنی فراموش کردن رسانه و کانالهای پرمخاطب نیست. توجه به جنس محتوا و پیامی که قرار به گروه مخاطب منتقل کند، مشخصکننده نهایی روش انتشار است.
بعد از انتخاب کانال انتشار برای هر محتوا، یک تقویم محتوایی آماده کنید تا جزئیات زمانی و کانال انتشار در یک فایل دسترس باشد. تقویم و زمانبندی محتوایی کمک میکند محتوای خود را دقیقتر پیگیری کنید و از چاپ و انتشار آن اطمینان داشته باشید.
6. نتایج را اندازهگیری کنید
استراتژی محتوا تعیین معیارهایی برای اندازهگیری موفقیت در بازاریابی محتوا است. همان طور که اهداف بازاریابی محتوای خود را دنبال میکنید، مهم است که معیارهای معقولی را برای ارزیابی استراتژی محتوا در نظر بگیرید و از چگونگی عملکرد هر بخش آگاه باشید. به عنوان مثال آیا پستهای وبسایت توجه خوانندگان را به خود جلب میکند،آیا روی ایمیلهای شما روی وبسایت کلیک میکنند، آیا به چشمانداز تبدیل مخاطب به مشتری نزدیک شدید؟
زمان مشخصی را برای بررسی موارد مشخص شده در نظر بگیرید اما فراموش نکنید که استراتژی محتوا یک برنامه بلند مدت است.