کاربران اپلیکیشنهای پیام رسان احساسات متفاوتی نسبت به استفاده از فایلهای صوتی برای برقراری ارتباط دارند. خیلی از کاربران ترجیح میدهند پشت کلمات تایپی و ایموجیها و گیفها پنهان شوند و بدون آنکه لحن صدایشان را آشکار کنند و حرفهایشان را بنویسند. اما برخی دیگر سرعت بیشتر ارتباط در مبادله فایلهای صوتی را انتخاب میکنند. این کاربران تمایل بیشتری به ارتباط روشن و صریح دارند. به هر حال با پیشرفت پیام رسانها و شکلگیری ارتباطات نوین، ارتباط صوتی اهمیت بیشتری پیدا کرده و در میانه پندمیکی که ارتباط از راه دور و حفظ فاصله اجتماعی را تبدیل به هنجاری (شاید موقت) کرده، تبدیل به یکی از اصلیترین راههای ارتباطی شده است. فایلهای صوتی که بین کاربران پیام رسانها رد و بدل میشوند، اغلب تاثیر مهمی بر زندگی شخصی و عمومی کاربران دارند. کافی است رومهای مختلف در کلاب هاس را بررسی کنید. آدمهایی با گرایشها و ایدههای مختلف گرد هم میآیند تا درباره آخرین اتفاقات روز و چالشهای اجتماعی و فرهنگی و … بحث و گفتگو کنند. هر کدام این آدمها چه از قبل شناخته شده باشند و چه نه، هویت تازهای در فضای کلابهاس برای خودشان میسازند که بر پایه صوت بنا شده است. هویت آنها از طریق صدا و لحن صحبت و تاکیدها و مکثهایشان در حین صحبت شکل میگیرد.
کلاب هاس که در بین کاربران ایرانی طرفداران زیادی پیدا کرده فقط یکی از این پیام رسانهای صوتی است. کاپوچینو، اسپیس توئیتر، د بازی و … پیام رسانهایی هستند که به دلیل برقراری ارتباط صوتی بین کاربران محبوب شدهاند. در مقالهای که به تازگی در وبسایت دانشگاه امآیتی منتشر شده فایلهای صوتی به عنوان آینده پیام رسانها معرفی میشوند. در این مقاله ناندیتا موهان که در این دانشگاه درس میخواند از نقش اپلیکیشنهای پیام رسان صوت محور در زندگی روزمرهاش میگوید. او که هر روز صبحش را با شنیدن فایلهای صوتی که در اپلیکیشن کاپوچینو فضایی برای آپلود فایلهای صوتی در گروههای دوستی آپلود شدهاند، شروع میکند میگوید: «شنیدن صدای هم دیگه دوستیهامون رو مستحکم میکنه و شنیدن صدای بقیه میتونه برای من تعیینکننده باشه.»
ویژگیهای ارتباطی در پیام رسانهای صوتی
فایلهای صوتی قبلتر هم نقش مهمی در برقراری ارتباط در پیام رسانها داشتند اما بازگشت به ارتباط صوتی از طریق پیام رسانها در سال گذشته شکل تازهای به خودش گرفته. فایلهای صوتی که بین کاربران در رفت و آمدند نقش تلفن در دهههای گذشته را بازی میکنند، با این تفاوت که حالا امکان برقراری روابط چند صدایی و در فرمهای مختلف فراهم شده است.
هر پیام رسان صوتی ویژگیهای مخصوصی به خودش را دارد. مثلا در کلاب هاس مدیر روم گرداننده اصلی آن روم محسوب میشود و اختیار کنترل کاربران را دارد. بررسی این ویژگیها دلیل علاقه یا عدم علاقه کاربران به این پیام رسانها را روشنتر میکند. در حالی که در متن میتوان احساسات را پنهان کرد این کار در گفت و گوی صوتی غیرممکن به نظر میرسد. بنابراین ارتباط صریحی که از این طریق برقرار میشود میتواند از یک طرف منجر به گفت و گوهایی ناخوشایند و تبعیضآمیز شود و از طرفی دیگر امکانی برای بلند شدن صدای اقلیتها را فراهم کند.
خیلی از کاربران در برخورد با پیام رسانهای صوتی محتاط عمل میکنند اما عدهای آن را فرصت مناسبی برای برقراری ارتباط به شیوه خودشان میدانند. یکی از مزیتهای این اپلیکیشنها این است که به شما امکان تنظیم ارتباطات بر اساس شرایط خودتان را میدهد. ارتباط تلفنی شما را به صحبت کردن در هر زمان و مکانی ملزم میکند، اما پیام رسانهای صوتی به شما این اجازه را میدهند که فایلهای صوتی را ذخیره کنید و در زمان مناسب سراغشان بروید. حتی اپلیکیشنهایی مثل اسکایپ و زوم نیاز به تعیین وقت و برنامهریزی قبلی دارند اما فرستادن فایل صوتی در پیام رسانها به برنامهریزی احتیاج ندارد. برخلاف ارتباط تلفنی شما با ترجیح خودتان میتوانید در میانه گفت و گو سکوت کنید و با قطع کردن صدا ادامه صبحتها را دنبال نکنید. بنابراین به طور کلی اختیارات بیشتری در روند ارتباط دارید؛ اختیاراتی که کارکردی دولبه دارند و میتوانند منجر به ارتباطاتی چالش برانگیز و پیچیده شوند.
مقایسه کلاب هاس و اسپیس توئیتر
کلاب هاس و اسپیس توئیتر یا توئیتر اسپیسز از اپلیکیشنهای پیام رسان صوتی هستند که بین کاربران ایرانی بیشتر شناخته شدهاند. در شکل زیر ویژگیهای این دو پیام رسان را بررسی میکنیم. شما با توجه به شیوه کاربری و گستره ارتباطات خود میتوانید از هر کدام از این پیام رسانها استفاده کنید.
منابع: