هر روز در سراسر دنیا حضور برندها در شبکههای اجتماعی پررنگتر و گستردهتر میشود. اما مزیت این کار برای کسب و کارها چیست؟ آیا آنها فقط از این شبکههای اجتماعی به عنوان فروشگاههای تعاملی استفاده میکنند تا محصول و خدماتشان را بیشتر بفروشند؟ اما فروش تنها دلیلی نیست که برندها را سمت شبکههای اجتماعی کشانده است. میخواهیم درباره 5 دلیل دیگر بگوییم که فعالیت در شبکههای اجتماعی را برای کسب و کار توجیه میکنند:
- تبلیغ بدون هزینه
- اگر فکر میکنید مخاطبان پیج برندها احتمالا کسانی هستند که از قبل آن را میشناختند، کاملا در اشتباه هستید. مطالعات فیسبوک نشان داده 60درصد کاربران اینستاگرام در این شبکه اجتماعی برندهایی را کشف کردهاند و بعد تبدیل به مشتری ثابتشان شدند. (Awareness) یا آگاهی از برند برای هر کسب و کاری غیر از فروش، برای شناخته شدن توسط افراد بیشتر و به دست آوردن اعتبار اهمیت دارد. وقتی فضایی وجود دارد که بدون صرف هزینههای بسیار زیاد تبلیغات محیطی و تلویزیونی و… میتوانیم به صفحه موبایل مخاطبان بالقوهمان راه پیدا کنیم، چرا باید این فرصت را از دست بدهیم؟ در حالی که حدودا نصف جمعیت دنیا در شبکههای اجتماعی عضو هستند (Statista) و هر فرد روزانه به طور متوسط 2 ساعت 22 دقیقه را در این محیطها میگذراند. فعالیت موثر برند در این محیط میتواند تبلیغات و برندینگی با صرف حداقل هزینه باشد. علاوه بر این حتی برای مخاطبانی که با برند آشنا هستند، حضور در شبکههای اجتماعی و تعامل با آنها کمک میکند که به اصطلاح Top of mind یا اولویت آنها موقع خرید قرار بگیرد. چرا که به خاطر ارتباط دوستانهای که در طول زمان شکل داده شده، هنگام تصمیم برای خرید، آنها برندی که تعامل بیشتری با آن داشتند را به خاطر خواهند آورد.
- ارتباط دو طرفه و انسانی
- برندها در سالهای قبل از ظهور شبکههای اجتماعی دور از دسترس بودند. بسیاری از ما اصلا چیز زیادی درباره آنها نمیدانستیم و صرفا از روی سلیقه، انتخاب شخصی یا حتی اتفاقی از آنها خرید میکردیم. اما شبکههای اجتماعی داستانسرایی را رواج دادند و ما عاشق داستان کسب و کارها شدیم. حالا دنیای مجازی پر از قصههای موفقیت کسب و کارها و هدفهای عجیب و غریبی که موسسانشان در سر داشتند. داستانهایی آن قدر جذاب که میتوانند با یک بار شنیدن ما را عاشق یک برند کنند. حالا ارتباط ما با برندها انسانی و حسیتر شده و 90درصد کاربران اینستاگرام کسب و کارها را دنبال میکنند. (sproutsocial) میتوانیم زیر پست آخر برند محبوبمان درباره جدیدترین تولیدش یک قلب قرمز بگذاریم و از برند پاسخ دریافت کنیم. میتوانیم به مناسبتهای مختلف شاهد ابراز همدردیاش باشیم و اگر چیزی از برند محبوبمان خریدیم کنار اسم دوستمان در عکس تگش کنیم! 70% کاربران شبکههای اجتماعی علاقمندند که برند محبوبشان در رویدادهای اجتماعی موضعگیری و ابراز همدردی کند. (sproutsocial)
- محافظت از اعتبار برند
- با اندکی فکر کردن میتوانیم روزهایی را به یاد بیاوریم که در آن برای دوستانمان از مشکل پیش آمده در فروشگاه تعریف میکردیم و اینکه هیچ کس نبود که پاسخگوی مشکل ما باشد. اما آن دوران دیگر به سر آمده و حالا بسیاری از کاربران شبکههای اجتماعی همه چیز را آنلاین تعریف میکنند! و عدم حضور برند در جایی که درباره آن صحبت میشود یعنی باخت! توییتر و سایر شبکههای اجتماعی جایی است برای حضور داشتن و پاسخگو بودن و مخافظت از اعتبار برند. در شبکههای اجتماعی درباره برند صحبت خواهد شد، چه ما آنجا حضور داشته باشیم چه نه. 53درصد کاربران شبکههای اجتماعی تمایل دارند از برندهایی که در شبکههای اجتماعی حضور شفاف دارند، خرید کنند.( sproutsocial) پس چه بهتر که از این امکان برای شفافسازی، خدمات پشتیبانی و مدیریت بحرانهای احتمالی استفاده کنیم.
- افزایش ترافیک وبسایت
- یکی از مزایایی که حضور در شبکههای اجتماعی برای برند دارد، با اینکه به فروش نیز کمک میکند، اما به شکل مستقیم روی تقویت سایر کانالهای ارتباطی تاثیر میگذارد. ترافیک سایت جز معیارهای مهمی است در کسب و کارهای آنلاین اهمیت بالایی دارد و در میزان خرید و استفاده از خدمات تعیین کننده است. تحقیقات نشان داده بین به اشتراک شدن پستها در شبکههای اجتماعی و رتبه بالاتر در سئو ارتباط مستقیمی وجود دارد. (likemind.media) شبکههای اجتماعی حتی اگر محل مستقیم فروش محصول و خدمات نیز نباشند، نقش بسیار مهمی در ارجاع مخاطبان به سایت و فروشگاه برند دارند و ترافیک آن را افزایش میدهند.
- شناخت مشتری
- اینسایتهای شبکههای اجتماعی به جز اینکه عملکرد پستها را مشخص میکنند، میتوانند به شناخت مشتری و مخاطب برند نیز کمک کنند و متوجه شویم کدام پستها و محصولات بیشتر مورد استقبال قرار گرفتهاند. روندی که باعث دستیابی به دادههای ارزشمندی میشود که در گذشته تنها با انجام تحقیقات بازار گسترده و پرهزینه امکانپذیر بود. با استفاده از ابزارهای تحلیل شبکههای اجتماعی میتوانیم به اطلاعاتی برسیم که شخصیت برند را شکل میدهند و شناخت مخاطب را سادهتر میکنند.( digitalmarketinginstitute)
تمام این مزایا باعث شده که اهمیت حضور در شبکههای اجتماعی برای برندها بسیار فراتر از موضوع افزایش فروش باشد.