وبلاگ

درباره آژانس‌های دیجیتال مارکتینگ چه می‌دانید؟

حتما درباره آژانس‌های دیجیتال مارکتینگ یا همان تبلیغات دیجیتال شنیده‌اید. تعداد این آژانس‌ها روز به روز بیشتر می‌شود و نیروهای جوان بیشتری را به خودشان جلب می‌کنند. نیروهایی که دنیای دیجیتال را به اصطلاح تا تهش رفته‌اند و شناخت دقیقی از دیجیتال مارکتینگ دارند. 

شاید اطلاعات دقیقی درباره وظایف آژانس‌هایی که با تمرکز در حوزه دیجیتال مارکتینگ کار می‌کنند نداشته باشید یا شاید هم بخواهید یکی از این آژانس‌ها را برای توسعه برندتان انتخاب کنید و راهنمایی بخواهید. انتخاب یک آژانس مناسب کار ساده‌ای نیست. رقابت در این حوزه بسیار است و رسیدن به توازن در قیمت و شیوه کار و نتیجه مناسب نیاز به بررسی دقیق کار آژانس‌های مختلف دارد. 

درضمن ممکن است از علاقه‌مندان به کار در آژانس باشید. باید بگوییم این کار جذابیت‌ها و سختی‌های خودش را دارد و شغلی با بالا و پایین‌های بسیار است. در ادامه این متن درباره آژانس‌های دیجیتال مارکتینگ و وظایف مختلفشان می‌نویسیم تا زمینه‌ای برای شناخت بیشتر کار این آژانس‌ها فراهم کنیم. 

آژانس دیجیتال مارکتینگ چیست؟ 

آژانس‌های دیجیتال مارکتینگ همانطور که از عنوانش پیداست بر تبلیغات در فضای دیجیتال تمرکز دارند و از پلتفرم‌های مختلف مثل ای‌میل، رسانه، وب‌سایت و شبکه‌های اجتماعی همچون اینستاگرام، توئیتر و فیس‌بوک برای معرفی و بازاریابی برندهای مختلف استفاده می‌کنند. این آژانس‌ها شناخت دقیقی از این پلتفرم‌ها دارند و بر پایه همین شناخت به مشتری کمک می‌کنند تا شیوه مناسب برای معرفی برند و توسعه کسب‌وکارش را پیدا کند. 

آژانس‌های دیجیتال مارکتینگ در چه حوزه‌هایی فعالیت می‌کنند؟

بعضی از آژانس‌ها فقط در یک پلتفرم کار می‌کنند و به اصطلاح تک کانالی (single channel) هستند و بعضی دیگر به طور همزمان در پلتفرم‌های مختلف فعالیت دارند که به آن‌ها چندکانالی (muti channel)  می‌گویند. مثلا برندی می‌خواهد به طور همزمان کمپینی را در اینستاگرام، توئیتر و وب‌سایتش راه‌اندازی و تبلیغ کند. برای چنین کاری باید سراغ یک آ‌‌ژانس دیجیتال مارکتینگ چندکانالی برود. 

یک آژانس می‌تواند فقط بر SEO متمرکز باشد و برای رسانه،‌ وب‌سایت و بلاگ با توجه به استراتژی معینی که به دیده شدن برند کمک می‌کند فعالیت کند. وظیفه این آژانس جست‌وجو و بررسی کلیدواژه‌ها برای تولید متن است. این متن می‌تواند مقاله‌ای تحلیل یا متنی خبری باشد. آژانس SEO تسلط زیادی بر موتورهای جست‌وجو دارد و از روش‌های مختلفی برای تحلیل داده استفاده می‌کند. 

آژانس تبلیغات آنلاین آژانسی‌ست که با شناخت دقیق از فضای اینترنت تبلیغاتی چشم‌گیر طراحی می‌کند. این تبلیغات باید آنقدر جذاب باشند که در کم‌ترین زمان، مثلا در عرض چند ثانیه، پیش از پخش یک ویدیو یا در گوشه صفحه‌ای که مقاله‌ای بلند در آن منتشر شده توجه را به خودشان جلب کنند و بتوانند مخاطب را به بررسی بیشتر تبلیغ هدایت کنند. بنرهای تبلیغاتی آنلاین از جمله ابزارهای این شکل از تبلیغات دیجیتال هستند. 

خیلی از آژانس‌ها در حوزه شبکه‌های اجتماعی فعالیت می‌کنند. با رشد گسترده این شبکه‌ها و افزایش مخاطبان پلتفرم‌هایی مثل اینستاگرام، توئیتر و فیس‌بوک بیشتر از قبل موردتوجه آژانس‌های تبلیغاتی و برندها قرار گرفته‌اند. بیشتر برندها حضور متدوامی در این شبکه‌ها دارند و خیلی از آن‌ها این شبکه‌ها را محل اصلی راه‌اندازی کمپین‌هایشان می‌دانند. به همین دلیل خیلی از آژانس‌ها فقط در حوزه شبکه‌های اجتماعی که دنیای گسترده‌ای را شکل می‌دهند و نیاز به تحلیل و بررسی دقیق دارند فعالیت می‌کنند. 

بعضی دیگر از آژانس‌ها فقط در حیطه طراحی وب سایت فعالیت می‌کنند. این آژانس‌ها برای برندها و کسب‌وکارها با استفاده از خدمات UI/UX وب سایت طراحی می‌کنند. طراحی وب سایت شامل تعیین هدف و استراتژی، تعریف هویت برند، طراحی گرافیکی و بارگذاری محتوا می‌شود. می‌توانید با مراجعه به مطلب طراحی وب‌سایت درباره لزوم داشتن وب‌سایت بیشتر بخوانید

آژانس‌های چندکاناله در دو یا چند حوزه مختلف فعالیت می‌کنند. آژانسی می‌تواند هم در SEO و هم شبکه‌های اجتماعی فعال باشد و در هر دو این پلتفرم‌ها خدماتی ارائه دهد. 

آژانس‌های دیجیتال مارکتینگ از چه بخش‌هایی تشکیل می‌شوند؟ 

آژانس‌هایی که به تبلیغات دیجیتال مشغول‌اند ساختارهای مشابه دارند. ممکن است شیوه تعیین وظایف و همکاری این بخش‌ها در آژانس‌های مختلف متفاوت باشد اما کلیت این ساختار حفظ می‌شود.

بخش‌های مختلف یک آژانس شامل موارد زیر میشود:

  • مدیریت
  • مدیریت پروژه
  • متخصص دیجیتال مارکتینگ
  • استراتژیست
  • تیم تولید محتوا
  • تیم گرافیک
  • تیم تولید

مدیریت 

مدیریت یک آژانس، استراتژی حرفه‌ای کلی آن آژانس را تعیین می‌کند و با تعریف هویتی برای کل مجموعه همه بخش‌ها را در یک جهت هدایت می‌کند. مدیریت مشخص می‌کند که به همکاری با چه مشتری‌هایی تمایل دارد و با بررسی دقیق بازار جایگاه درست برای آژانس را مشخص می‌کند. درضمن مدیریت با شناخت ظرفیت‌های آژانس می‌داند که توانایی ارائه خدمات به چه مشتری‌هایی را دارد. ممکن است شیوه‌ کاری مشتری با شیوه کاری آژانس هم‌خوانی نداشته باشد و برای همه بخش‌ها مشکل‌ساز شود. مدیریت به همراه مدیر پروژه کانال‌های ارتباطی در بازار بزرگ برندها ایجاد می‌کند تا مشتری‌های بیشتری را جلب و جایگاه خودش را تثبیت کند. 

مدیریت پروژه

یک آژانس می‌تواند یک یا تعدادی مدیر پروژه داشته باشد. بعضی آژانس‌ها تیم بزرگی از مدیرهای پروژه دارند که هر کدام به صورت اختصاصی پروژه‌ای را مدیریت می‌کنند. تعداد مدیرهای پروژه بستگی به اندازه و ظرفیت آژانس دارد. 

مدیر پروژه وظیفه ایجاد و حفظ ارتباط با مشتری را برعهده دارد و در واقع پل ارتباطی بین مشتری و سایر بخش‌های آژانس است. در خیلی از آژانس‌ها تعیین ترافیک کاری از وظایف مدیر پروژه است. در واقع این شخص با بررسی ترافیک کاری هر بخش، تسک‌های مختلف را بین افراد مختلف تقسیم می‌کند تا تسک‌ها به موقع انجام شوند و فشار زیادی بر افراد وارد نشود. 

در آژانس‌های بزرگ این وظیفه از مدیریت جدا می‌شود و شخصی به صورت اختصاصی برنامه‌ریزی‌ها و مدیریت ترافیک کاری را برعهده می‌گیرد. این شخص ارتباط نزدیکی با مدیر پروژه دارد و در واقع این دو نفر هدایت‌کنندگان بخش‌های دیگر در جریان انجام پروژه‌ها هستند. 

مدیر پروژه یکی از ستون‌های آژانس است چراکه مهم‌ترین وظیفه‌اش حفظ ارتباط با مشتری است و حیات یک آژانس به مشتری‌هایش وابسته است. بنابراین مدیران پروژه افرادی صبور و سخت‌کوش هستند که روابط عمومی قوی دارند و می‌توانند با تحلیل شخصیت‌ها ارتباطی سازنده با آن‌ها برقرار کنند. 

متخصص دیجیتال مارکتینگ

متخصص‌های این حوزه شناخت دقیقی از روش‌های مختلف تبلیغات در فضای مجازی دارند و پیشنهادهایی برای رشد و توسعه برندها ارائه می‌دهند. وظیفه این افراد در واقع تعیین مسیر و مشاوره دادن به همه بخش‌های دیگر است. متخصصان دیجیتال مارکتینگ همکاری نزدیکی با استراتژیست‌ها دارند و با کمک آن‌ها روش‌های مختلف ایجاد یک کمپین را بررسی می‌کنند و در طراحی آن نقش مهمی دارند. بررسی و تحلیل بازار بررسی و تحلیل داده‌ها طراحی کمپین و تولید محتوا از جمله وظایف متخصصان دیجیتال مارکتینگ است. بنابراین همانطور که می‌بینید حیطه وظایف یک متخصص بسیار گسترده است و باید همه بخش‌ها را دقیقا بشناسد و در آن‌ها تجربه کسب کند. 

استراتژی

هر کسب‌وکاری برای معرفی و توسعه خودش نیاز به تعیین خط مشی مشخص دارد. خط مشی که هویت آن را به بهترین و روشن‌ترین شکل ممکن معرفی کند و در ذهن مخاطب جا بیندازد. استراتژیست کسی است که این مسیر را تعریف می‌کند و همه مراحل بعد بر پایه این تعریف انجام می‌شوند. مثلا استراتژی یک برند می‌تواند استفاده از بیان تصویری خاص یا کلماتی مشخص را تعیین کند چرا که این شیوه‌ها می‌توانند برند را به خوبی معرفی کنند. شاید بهتر است برندی لحن طنز داشته باشد. این در استراتژی مشخص می‌شود و ایده‌پردازان و کپی‌رایترها و … بر همین اساس کارشان را انجام می‌دهند. ایده‌پردازان بر این اساس سناریویی طنزآمیز و کپی‌رایترها جلماتی بامزه می‌نویسند. می‌توانید با مراجعه به این مطلب درباره اهمیت استراتژی در بازاریابی بیشتر بخوانید.

تیم تولید محتوا 

این تیم شامل افرادی می‌شود که ویژگی اصلی‌شان خلاق بودن است. افرادی که تخیل قوی دارند و می‌توانند با ایده‌هایشان به یک برند قوام ببخشند و آن را در دل مخاطب جا کنند. تیم تولید محتوا در بیشتر آژانس‌ها شامل ایده‌پردازان و کپی‌رایترها می‌شود که این افراد در ارتباط تنگاتنگی با هم کار می‌کنند.

ایده‌پردازان به تعاریف انتزاعی استراتژیست تجسم می‌بخشند و آن‌ها را به شکل تصویر، رنگ، نور، کلمه و صدا درمی‌آورند. معمولا ایده‌پردازی در اتاق فکر انجام می‌شود. ایده‌پردازان با مدیریت مدیر خلاقیت دور هم جمع می‌شوند و ایده‌هایی را برای شیوه‌های بیان مختلف همچون تیزر، بنر، عکس و متن مطرح می‌کنند. 

کپی‌رایترها بر اساس این ایده‌ها شعارها و جملات کلیدی را طراحی می‌کنند. شعار یکی از مهم‌ترین ابزارهای تبلیغاتی است و باید به گونه‌ای طراحی شود که با استفاده از کلمات مختصر و واضح پیام برند را به مخاطب برساند و توجه او را جلب کند. شعار خوب شعاری‌ست که برای زمان طولانی در ذهن مخاطب بماند و با هویت آن برند گره بخورد. ما در مطلبی جداگانه با بررسی شعارهای موفق به صورت مفصل در این باره خواهیم نوشت. می‌توانید با مراجعه به مطلب تولید محتوای متنی در این باره بیشتر بخوانید.

تیم گرافیک

بعد از آنکه ایده‌های تیم تولید محتوا از سمت مشتری تایید شد بنابه شکل تبلیغ، گرافیست‌ها وارد عمل می‌شوند. گرافیست‌ها بر پایه تعریف هویت بصری از سمت استراتژیست و ایده‌پرداز شروع به طراحی می‌کنند و به اولین عامل جذب مخاطب، یعنی تصویر شکل می‌دهند. هنر گرافیک یکی از تاثیرگذارترین هنرهای قرن حاضر است چراکه با بیانی ساده مخاطب را هدایت می‌کند. 

گرافیک همه جا هست. روی محصولاتی که میخریم، روی بیلبردها، در تلویزیون، در اینستاگرام و کتاب‌ها و … گرافیک آنقدر فراگیر است که ما کمتر متوجهش می‌شویم اما واقعیت این است که یک گرافیک متمایز همچنان می‌تواند چشم‌گیر باشد و اینجاست که نقش گرافیست در تبلیغات بسیار مهم می‌شود. 

گرافیست با تعیین هارمونی، رنگ‌ها و شکل‌ها، هویت بصری برند را تجسم می‌بخشد و آن را به نمایش می‌گذارد.

تیم تولید

در اینجا منظور از تیم تولید تیمی است که وظیفه عکاسی و ساخت ویدیو را برعهده دارد. این تیم شامل افراد زیادی همچون کارگردان، فیلمبردار یا عکاس، طراح صحنه و لباس، گریمور، مدیر تولید، بازیگرها و بعضی وقت‌ها صدابردار می‌شود. این تیم با هماهنگی بین اعضای مختلف، سر صحنه حاضر می‌شود تا با هدایت کارگردان تیزر یا ویدیو را بر اساس سناریویی که توسط ایده‌پردازان نوشته شده تولید کند. 

کارگردانی تیزر اهمیت زیادی در انتقال پیام و لحن آن دارد و یکی از مهم‌ترین وظایف در تولید تیزر و ویدیو است. انتخاب اندازه و زاویه پلان‌ها، تعیین میزانس‌ها و هدایت بازیگران از وظایف اصلی کارگردان هستند.  در واقع کارگردان با همکاری سایر اعضای گروه فضای موردنظر ایده‌پردازان را در تیزر یا ویدیو اجرا می‌کند. 

دنیای دیجیتال مارکتینگ دنیای بزرگی است که دیده شدن در آن نیاز به رویکردی جذاب و شیوه‌هایی خلاقانه دارد. این موضوع اهمیت کار آژانس‌های تبلیغات دیجیتال را بیشتر می‌کند. با تغییر شیوه‌های سنتی تبلیغات و گسترش آن در دنیای دیجیتال، آژانس‌ها هم نگاهشان را به تبلیغات تغییر داده‌اند و مسیرهای تازه‌ای برای خودشان تعریف کرده‌اند. شناخت این مسیرها به شناخت کار آژانس‌ها و انتخاب آژانس مناسب برای کسب‌وکارها کمک می‌کند.

شاید هم کسانی در بین مخاطبان ما باشند که بخواهند در یک آژانس تبلیغات دیجیتال مشغول به کار شوند و نیاز به اطلاعات بیشتری در این باره داشته باشند. این مطلب به این دسته از افراد کمک می‌کند که دید کلی در این باره پیدا کنند. مراجعه به مطالب دیگر بلاگ تصویری عمیق‌تر از تبلیغات دیجیتال به دست می‌دهد.